Et nyt tapet er ikke bare pynt til væggen. Det kan skabe dig det rum, du går og drømmer om. Tapetet har en mangeårig historie som en fast del af de fleste danske hjem med god grund. Men før, du kan give rummet liv, er det altafgørende, du har helt styr på din tapetklister.
Sådan kommer du i gang
Ved du ikke, hvor du skal starte? Så er du helt sikkert ikke den eneste! Om du er nybegynder eller erfaren på området, kan det hver gang være en lidt udfordrende og tidkrævende opgave at opsætte tapet. Første step er selvfølgelig at gøre sig tanker om, hvilke farver eller hvilket mønster, man ønsker.
Denne kreative proces er op til dig selv, men handler i den grad om at finde et tapet, du kan holde ud at kigge på, også om 10 år. Dernæst kommer den mere praktiske del. Det behøver ikke at være umuligt, men det er vigtigt at holde tungen lige i munden, så du ender ud med et tilfredst resultat.
Træt af dine hvide vægge? Få et nyt tapet! Foto: Unsplash
Hvordan sikrer jeg den glatteste tapet?
Dette er et vigtigt spørgsmål og er afgørende for et vellykket færdigt resultat!
Hvis der allerede er tapet på den væg, du vil gå i krig med, er det utrolig vigtigt, at få det fjernet, så du sikrer dig selv et jævnt og glat underlag. Nu er det tid til at finde noget ordentligt tapetklister. Det er måske fristende at vælge det første, der byder sig, men du bør være en del mere kritisk med denne udvælgelsesproces.
Det forholder sig sådan, at forskellige typer tapet kræver forskellige tapetklisterformer. Det er derfor vigtigt, du sætter dig godt ind i, hvilken lim, der matcher dit valg af tapet. Ønsker du rådgivning på dette område, så gå ind på https://www.nicetapet.dk/tilbehoer/tapetklister, hvor du kan læse meget mere.
Almindelig tapetklister eller Non-woven tapetklister?
Jeg kan godt forstå, du spørger. Almindeligt tapetklister ligger lidt i navnet. Ikke fordi denne metode er mere rigtig end de andre, men det er den gammeldags metode og altså derfor den mest almindelige. Man smører simpelthen tapeklistret direkte på bagsiden af tapetet, og lader det trække i nogle minutter, inden man opsætter det. Hvis man er nybegynder, kan dette være en udfordrende metode.
Non-woven tapetklister bruges til de nye tapeter. Med denne metode ruller man klistret på væggen bane for bane, og derefter opsætter man tapetet i tør tilstand. Efterfølgende bruger man en tapetbørste for at glatte ud og fjerne eventuelle luftbobler.
Bland selv eller brug en færdigblandet udgave
Som overskriften forlyder, er det også muligt at købe en færdigblandet udgave. Denne blanding går dog ikke til alle tapettyper, så det er ikke en opfordring til at vælge den umiddelbart nemmeste beslutning.
Faktisk er det ikke svært at blande derhjemme. De fleste blandinger er vandoprørt og kræver altså kun vand. De er samtidig klumpefrie, så det er nemt for dig at arbejde med – om du er nybegynder eller mere erfaren. Gå i krig og spørg, hvis du er i tvivl om noget.